Marco Evaristti - et liv med guldfisk og andre aktioner

Oprettet d.

Klik på billederne for download
Pressefotos og illustrationer fra aktuelle udstillinger og arrangementer er til fri redaktionel brug i forbindelse med omtale af udstillingen, jvf. Ophavsretsloven §23, stk.3.

Presse1
Marco Evaristti blev berømt for de blendede fisk på Trapholt i 2000. Nu er han tilbage i Kolding med en retrospektiv udstilling i anledning af hans 50 års fødselsdag den 25. april. Foto: Lars Nybøll.
 

Presse2
I 2012 lavede Evaristti projektet Life Auktion. På sin hjemmeside formidlede han kontakt mellem raske og syge danskere, så de kunne udveksle organer.
 

Presse3
Monotheistic Summit fra 2010 er tre møbler tapeseret med blade fra Koranen, Torahen og Biblen. De tre monoteistiske religioner er inviteret til samvær indtil de finder en vej til fredelig sameksistens.

last fashion
The Last Fashion fra 2008 er en tøjkollektion skabt til fanger på dødsgangen i USA. Sloganet var: If you kill them, kill them in style.

 

terrorialista
Terrorialista. Kropsdele sønderrevet af terrorbombe genskabt i sølv. I døden er vi alle lige.

 

Udsendt 9. april 2013. Udstillingen, Marco Evaristti, kan opleves på Trapholt fra 18. april - 24. november 2013.

"Min kunst er kommunikation"
Marco Evaristti blev med et slag berømt, da han i 2000 lavede kunstinstallationen "Helena & El Pescador" på Trapholt, hvor et par slørhaler blev blendet, hvilket førte til en større retssag. Men hvad har Marco Evaristti ellers beskæftiget sig med kunstnerisk?  25. april fylder han 50 år. Trapholt fejrer fødselsdagen med en stor retrospektiv udstilling, som viser et større billede af, hvad Marco Evaristti arbejder med. Evaristtis kunst er drevet af indignation over emner såsom konsumsamfundets logik, retten til at slå ihjel, om rige har mere ret til et godt liv end fattige, samt forsoning mellem de tre store religioner - islam, kristendommen og jødedommen. 

Direktør på Trapholt Karen Grøn siger: "Marco Evaristti stiller nogle væsentlige spørgsmål til os alle sammen - om vores forhold til religion, til døden, til andre mennesker etc. Værkerne påvirker os, fordi de underminerer vores traditionelle ideer og systemer - er det eksempelvis ok at male med trafikofres blod? - hvorfor - hvorfor ikke? Vi kan blive helt dårlige i kontakt med værkerne, fordi de rusker op i emner, vi til dagligt fortrænger".

Evaristtis værker har ofte kroppen som udgangspunkt. Det kan være hans egen krop - hvor en fedtsugning indgår i en ret med kødboller på dåse i værket Polpette al Grasso di Marco, 2006. Men det kan også være beskuerens krop, når han inviterer os til at deltage i et projekt med salg af nyrer i værket Life Auction 2012. Som et tredje greb benytter Evaristti andres kroppe til at berøre det emne, som han ønsker at arbejde med - som når han skaber en tøjkollektion til dødsdømte fangers henrettelsesdag i værket The Last Fashion, 2008. Eller i Rolexgate fra 2006, hvor han benytter jøders guldtænder fra Auschwitz. 

Marco Evaristtis kunst beskæftiger sig med væsentlige og aktuelle emner og med de fortielser, han finder, er udbredt i samfundet. Værkerne befinder sig indenfor traditionen af den avantgardistiske performancekunst, hvor intentionen er, gennem kunstnerisk praksis, at transformere menneskers liv. Der er ofte tale om værker, hvor den aktivitet/performance, der knytter sig til værket, er en væsentlig del af værket. Det gælder, når Evaristti bestiger Mont Blanc i The Mont Rouge Project, 2007, når han som jøde blander blod med en muslim i Goodbye Kiss, 2003, når han skaber malerier ud af heroin sammen med narkomaner på Vesterbro i Super Heroes, 2003, eller når han besøger fange 000800 på dødsgangen i Texas i Five2Twelve, 2008. 

Karen Grøn: "Evaristti vil have os til at forholde os til de helt store og verdensomspændende etiske dilemmaer omkring religioner, livet og døden. Han sætter et spejl op foran os for at vi skal genoverveje vores stillingtagen i forhold til de emner, han bringer til torvs".

Evaristtis temaer er ofte religionernes stridigheder og menneskelig ulighed. Emner, som vi til dagligt måske fortrænger eller fortier. Han konfronterer os både med samtidens væsentlige spørgsmål, men også med vores egen personlige stillingtagen - eller mangel herpå. Evaristti mener, at en stor del af os bruger livet på at være voyeristiske moralister, som til dagligt fokuserer på for små problemer. At et kunstværk med slørhaler i blendere(Helena & El Pescador)på Trapholt i 2000 kunne medføre en større retssag, ser Evaristti som et nærmest surrealistisk billede på denne voyeristiske moralismes sejr i samfundet.

Se oversigt over værker her:

/media/61644/v_rkliste_marco_evaristti_trapholt.pdf

KATALOGET samt yderligere billeder kan eftersendes!!

----------------------------------------------------------------

Om udstillingen

I udstillingen på Trapholt er Evaristtis værker delt ind i fire temaer:

Konflikt. Omhandler religionernes indbyrdes stridigheder. Evaristti sætter religionerne ind i konfronterende sammenhænge, hvor blod, hår, kys og døden er materialer som på samme tid adskiller og forener.

Utopien. Evaristti tilbyder med Pink Stateen utopi, hvor vi alle inviteres ind i et tankesæt, som bygger på respekt. I Pink State er der tre regler 1) Vær god mod dig selv 2) Vær god mod andre 3) Vær god mod naturen.

Menneskerettigheder. Temaet er funderet i en undren over, at man i et civiliseret land som USA, som vi i Danmark normalt forbinder os med, udfører systematiserede drab på mordere, der er endt på dødsgangen. Hvilke mekanismer benytter systemet til at legitimere dette med?

Kroppen. Her går Evaristti helt konkret i kødet på kroppen og på vores forhold til spørgsmålet om, hvorvidt kroppen er vores personlige subjekt eller dybest set et objekt, man kan handle med. Måske opfatter vi kynisk os selv og vores nærmeste som subjekter og andre som objekter?

Der vil i udstillingen være kunstværker, som kan virke stødende.

-----------------------------------------------------------------

For yderligere oplysninger eller aftale om interview med Marco Evaristti kontakt gerne:

Trine Nissen, kommunikationschef trapholt. Mobil: 29 44 69 39. trn@trapholt.dk