DANSK DESIGN ER KRAM – TRAPHOLT

Skud på Stammen® er en udstilling på Trapholt, kreeret af unge møbelmagere og designere fra KTS (Københavns Tekniske Skole), som giver deres bud på, hvordan fremtidens møbeldesign skal se ud.

Trapholt lægger igen i år hus til de flotte resultater fra Skud på Stammen® – en workshop, hvor nyuddannede møbelsnedkere, snedkerelever og møbelpolstrere i tæt parløb med en række af landets toneangivende danske designere på fire uger fremstiller en prototype på et møbel.

Målet er at vise, at mødet mellem håndværk og formgivning fører til nyskabende resultater.

Kram er temaet i årets Skud på Stammen®. Begrebet associerer både til det, der er godt lavet, er gedigent, virker optimalt og det henleder tankerne til det medmenneskelige, omsorgsfulde og endda kærlige kram.

“Vi er sindssygt stolte over at kunne udstille vores elevers værker på Trapholt. Offentligheden får et indblik i, hvad elever på en erhvervsuddannelse kan og formår, og vores elever bliver krediteret for den kæmpe indsats de har gjort i projektet. Det viser sig igen i år, at når håndværkeren går i dialog med designeren, bliver produktet mere intelligent.” siger uddannelsesleder på KTS, Bo Jürgensen.

21 af landets mest toneangivende designere har fået til opgave at designe et møbel, der skal give brugeren oplevelsen af kram – hvad end, det er ud fra den håndværksmæssige eller den fysiske betydning. Eller begge. Desuden har designerne fået et benspænd: Møblet skal udformes i svensk kalmarfyr.

Fyrretræ bliver af mange opfattet som ‘andenrangs’-træ, og som noget, man forbinder med masseproduktioner solgt fra lavpris-møbelhuse. Træet er billigt og bliver oftest solgt som konstruktionstræ med en fugtighedsprocent på 12, hvilket betyder, at man ikke kan bygge gedigne møbler af det – træet vil under bearbejdningen give sig så meget, at resultatet ikke bliver godt.

Snedkerafdelingen på KTS mener imidlertid, at fyrretræ er stærkt undervurderet. De har hentet kalmarfyrretræet i Sverige. Kalmarfyrren har en tilpas langsom vækst og dermed et tæt åreforløb, der gør det muligt at bygge finere ting med det. Kunne det lade sig gøre at være både bæredygtige og få designerne til at tegne i et materiale, der normalt bliver set meget ned på? Designerne var en smule skeptiske til at begynde med, men meget begejstrede for den bæredygtige kongstanke.

Skud på Stammen® har fundet sted hver sommer i otte år og har blandt andet modtaget Finn Juhl-prisen (2013).

Møblerne udstilles på Trapholt fra 8. oktober 2015 og frem til 10. januar 2016.
Søndag 1. november fejrer Trapholt Snedkernes Dag, hvor der ud over arbejdende værksteder og workshops vil være særlige introduktioner til udstillingen Skud på Stammen.