LIGHTHOPE – Et værk skabt under coronakrisen

Tekstilkunstner Hanne G og møbelkunsthåndværker Rasmus Bækkel Fex har sammen med 987 borgere fra hele Danmark skabt værket LIGHTHOPE i løbet af nedlukningen af Danmark som følge af covid-19 krisen.

Værket er et monument over håb og fællesskab i en vanskelig tid.

Trapholts ide til LIGHTHOPE opstod ud fra ønske om at bidrage positivt ind i coronakrisen med det, som museet står for – kreativitet, erkendelser og fællesskaber omkring kunst og design. Trapholt har en lang tradition for at koble professionelle kunstnere med borgere med passion for håndværk. Derfor kontaktede vi Rasmus Bækkel Fex og Hanne G med henblik på at få skabt et værk, som ville kunne skabes i løbet af coronakrisen.

Fra lanceringen af projektet 1. april til Trapholts genåbning i maj har borgere fra hele landet indleveret 1629 hæklede pærer dels på Trapholt dels ved de 27 indleveringssteder fordelt over hele Danmark. På projektets Facebook side har flere tusinde medlemmer deltaget med billeder, tanker og ideer. I løbet af perioden kunne deltagerne følge med i ophængningen af værket og deltage i virtuelle events og hækleklubber, hvor de har mødt hinanden og kunstnerne.

Da værket stod færdigt inviterede Trapholt til virtuel fernisering, hvor Museumsdirektør Karen Grøn tog ferniseringsgæsterne med ned ad den 50 meter lange kunstinstallation, afholdt kunstnertalks tekstilkunstner Hanne G og designer Rasmus Bækkel Fex og introducerede værket og deltagerne bag. Ferniseringen blev afsluttet med en musikalsk performance i værket.

LIGHTHOPE

 

Kunstnerne

Rasmus Bækkel Fex har bygget en tunnel/pergola som løber hele vejen ned gennem Trapholts 50 meter lange hovedakse. Det symboliserer, at vi går igennem en periode, og at der er lys for enden af tunnelen. På trækonstruktionen monteres et værk af tråde. Trådene kan give tanker til nordisk mytologi, hvor nornerne spinder menneskers livstråde ved træet Yggdrasil eller den græske mytologi hvor Penelope væver, mens hun venter på Odysseus.

Hanne G har udviklet tekstilkonceptet for installationen. Formatet er hæklede pærer i nuancerne hvid, beige og gul. Fatningen er bygget op omkring en toiletrulle og deltagerne blev opfordret til at benytte garnrester fra gemmerne. Pærerne er et billede på, at der trods mørke tider også er lyse øjeblikke. Pærerne er også et billede på frugt der vokser og udvikler sig. Det var i projektet muligt for begyndere at følge en opskrift eller som øvet at udforske, hvor langt man kunne gå håndarbejdsmæssigt i forhold til den overordnede kunstneriske ramme.

LIGHTHOPE er støttet af Augustinus Fonden